כל השלבים בדרך ל"התרת נישואין"
עבור מרבית הציבור בישראל, חתונה וגירושים נעשים אל מול אחד משלושת בתי הדין הדתיים המוכרים : בית הדין הרבני בין הדין השרעי, בית הדין הכנסייתי .
יחד עם זאת, ישנם רבים בישראל שאינם זכאים להתחתן או להתגרש דרך גופים אלה כך למשל,: בני זוג בני עדות דתיות שונות ("נשואי תערובת" או נשואים מעורבים), זוגות חד -מיניים, וכאלה שלא הצליחו להוכיח את יהדותם.
בנוסף, בהעדר אפשרות להתחתן בישראל בנשואים שאינם דתיים, זוגות רבים בוחרים לטוס לחו"ל כדי להתחתן בחתונה אזרחית. תהליך הפרידה בארץ בין זוגות שהתחתנו בנשואים אזרחיים קרוי 'התרת נישואין' והוא מבוצע בבית המשפט האזרחי – בית המשפט למשפחה, ולא בפני ערכאה דתית.
כיצד נעשה הליך התרת הנישואין?
השלב הראשון בהתרת נישואין הוא הליך הבירור האם יש צורך בהליך גירושין באחד מבתי הדין הדתיים בישראל או שאכן בית המשפט יכול להורות על התרת הקשר.
לאחר הגשת התביעה לבית המשפט, תישלח פנייה של בית המשפט אל העדה הדתית אליה משתייך כל אחד מבני הזוג כדי לבדוק האם במקרה הזה, יש צורך בגירושין דתיים עפ"י אותה דת.
אם נקבע כי יש צורך בגירושין על פי הדין הדתי, לא יוכלו בני הזוג להמשיך בהליך התרת נישואין ותחת זאת ייאלצו להתחיל בהליך גירושין בערכאה הדתית הרלבנטית .
אם אין צורך בגירושין על פי דין דתי, ניתן יהיה להתחיל את תהליך התרת הנישואין בבית המשפט לענייני משפחה באזורי מגוריהם של בני הזוג.
התרת נישואין אינה דומה להליך גירושין רגיל כיוון שיש מקרים רבים בהם התרת הנישואין תיעשה על פי חוקי משפט של מדינה זרה ("דין מקום עריכת הטקס") בהתאם לחוות דעת מקצועית שתוגש לבית המשפט אודות הדין הזר ולא על פי חוקי המשפט הישראלי .
כיצד להקל על תהליך התרת הנישואין
אם הליך הפרידה מוסכם על שני הצדדים, מומלץ לנסח הסכם פרידה בשיתוף עורך דין. הסכם פרידה שכזה יקבע את תנאי הפרידה, את חלוקת זמניי שהות במידה ויש ילדים בקשר, ואת אופן חלוקת הרכוש. כמובן שאם נחתם הסכם ממון בשלב מוקדם יותר בקשר, הסכם הפרידה ייכבד את ההסכמים שהושגו בהסכם הממון.
התרת נישואין ללא הסכמה יכולה להיות מסובכת מאוד כיוון שהפרידה נעשית לפעמים על פי חוקים שאינם חוקי מדינת ישראל. מומלץ להתייעץ עם עורך דין במקרה של סכסוך וחוסר הסכמה של אחד מבני הזוג להיפרד.
התרת נישואין בהסכמה- כיצד עושים את זה?
הליך משפטי של התרת נשואים ננקט משפטית כשמדובר בשני בני זוג שהם בעלי עדות דתיות שונות ו/או חסרי דת אשר נישאו מחוץ לגבולות המדינה ונרשמו כנשאים בישראל.
מצב ראשון של התרת נישואין שהוא המצב הפשוט יותר הוא התרת הנישואין בהסכמתם של הצדדים. במצב זה כל אחד הצדדים יאשר ויסכים על "פירוק החבילה" העומדת על הפרק. במקרה שכזה בני הזוג יגישו בקשה להתיר את הנישואין ולהוסיף לבקשה תצהירים שונים אשר נוגעים הן לפרטיהם האישיים והן להגדרה של מעמד בני הזוג ושייכותם הדתית. מדובר על שלב שבו לעיתים יהיה צורך ברישומים שונים במשרד הפנים, תעודות הנישואין ועוד.
התרת נישואין בבית הדין הרבני
במקרים רבים בית המשפט פונה להתייעצות וקבלת חוות דעת מבית הדין הדתי הרלוונטי למי מהצדדים או לשניהם לאחר עדכון בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה בנושא הדיון בתיק הנתון , יחלו הדיונים של בית משפט המדובר לענייני משפחה בהתרת הנישואין. ויוער, בית הדין הרבני איננו מטפל בנישואיהם של זוגות מעורבים וכן גם בענייני הגירושין שלהם ועל כן, במקרה שכזה תוך כמה חודשים יוענק האישור לבית המשפט העוסק בענייני המשפחה להתחיל בתהליך. אם יש הסכמה של הזוג ואין יותר מדי סוגיות מורכבות שנוגעות למהות הפרידה, ככל הנראה יהיה אפשר להשלים את ההליך במהירות יחסית.
התרת נישואין בהעדר הסכמה
בסיטואציה אחרת שבה אחד מהצדדים איננו מעוניין להתיר את הנישואין ומצב זה מקביל במידה מסוימת לסרבנות גט. במקרים אלו הדרך היחידה העומדת על הפרק היא להגיש תביעה דרך בית המשפט לענייני משפחה, כמובן שבצירוף תצהירים ומסמכים שונים אשר נוגעים לאופי הקשר ולמעמד הדתי של שני הצדדים. כתב התביעה אשר יוגש לבית המשפט לעניין זה יכלול פירוט הסיבות להתרת נישואין, האם יש סכסוך זוגי והאם הוא מהווה סיבה מספקת לפרידה ועוד. חשוב להוכיח כי מדובר על מקרה של חיכוך כלשהו בין השניים שדורש התרת נישואין. לאחר מכן יתחילו דיונים בבית המשפט לענייני משפחה כאשר בסוף התהליך תהיה פסיקה של בית המשפט הנוגעת להתרת הנשואים במקביל להכרעות בעניינים שונים כמו : חלוקת הרכוש בין בני הזוג, שמירה על הילדים, הסדרי ביקור וראייה ועוד.
ראו עוד: משרד עורכי דין דליהו | הליך גירושין ברבנות | עורך דין ירושה | התנגדות לצוואה | בקשת צו ירושה |