תמ"א (ת"א) 2214/94 לוריא נ' לוריא (לא פורסם) – מקום מגורים רגיל הנו הגדרה פיזית שאינה כרוכה בשאלות של כוונה עתידית.
_________________________________________________________________
תמ"א (ב"ש) 1403/94 פלוני נ' אלמוני, פ"מ תשנ"ו (2) 316 – אין לפרש מקום מגורים רגיל כ"דומיסיל". המונח מתאר מצב עובדתי פשוט ומעשי, קרי תיאור עובדתי הצופה פני העבר, והוא איננו משתנה על פי כוונות עתידיות, כל עוד לא שונה בפועל מקום מגורי הילד בעקבות הכוונות הנ"ל.
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
תמ"א (ת"א) 2173/94 לוונשטיין נ' לוונשטיין (לא פורסם) – במקרה זה עמד לזכות האב פסק דין מהמדינה המבקשת לאחר החטיפה, בו נקבע כי נפגעו זכויות המשמורת שלו. במקרה זה תמכה בגירסת האב הוצאתו של הקטין, בניגוד לצו עיכוב יציאה שהיה קיים כנגדו.
_________________________________________________________________
תמ"א (ת"א) 5097/92 סתר נ' סתר (לא פורסם) – קביעת זכויות משמורת, בהעדר פסק דין או הסכם, נעשית על פי דין מקום מגוריו הקבוע של הילד.
_________________________________________________________________
בתנאי זה יש אף להוכיח כי מדובר בזכויות משמורת שהופעלו על ידי ההורה הזכאי להן. מדובר בבדיקה עובדתית, על כן זוכה היא בפסיקה לפרשנות רחבה.
לכלל זה קיימים מספר חריגים, המצויינים בחוק, אשר במידה וישכנע הנתבע כי ניתן להכניס את עניינו באחד מהם, יהוו עבורו הגנות ובית המשפט לא יורה להשיב את הקטין. חובת ההוכחה הינה על הנתבע ומדובר בחובת הוכחה בעלת נטל כבד מאד. יש לציין כי חובת ההחזרה של קטין בחוק האמנה מפורשת בהרחבה, בעוד החריגים לה מפורשים בצמצום.
ע"א 1372/95 סטגמן נ' בורק, פ"ד מט (2) 431.
הגנת ההשתלבות בסביבה – טענה זו יכולה לקום רק בחלוף שנה מהחטיפה, ומשמעה שהילד השתלב בסביבתו החדשה בצורה טובה ועל כן החזרתו תיפגע בעקרון טובת הילד.ע"א 1372/95 סטגמן נ' בורק, פ"ד מט (2) 431 – על העותר להוכיח כי עקירת הילד מסביבתו החדשה איננה שקולה כנגד החובה להחזירו.הגנת ההסכמה וההשלמה – חריג זה משאיר שיקול דעת לבית המשפט, גם כאשר בוצעה חטיפה שלא כדין. חריג ההסכמה משמעו כי הרחקת הקטין בוצעה בהסכמת ההורה העותר. חריג ההשלמה מתאר מצב שבו אמנם לא הסכים ההורה מראש להרחקת הילד, אך השלים עם המעשה לאחר שזה נעשה, ולפיכך מנוע מלטעון כי מדובר בחטיפה.
הגנת הנזק לקטין – כאשר החזרת הילד תעמיד את הקטין במצב בלתי נסבל. הגנה זו תעמוד כאשר יוכח כי לקטין ייגרם נזק פיזי ופסיכולוגית עם החזרתו. הפסיקה הישראלית קבעה כי אין הכוונה כאן לשיקולי טובת הילד הכלליים, שהרי בעניינים מסוג זה טובת הילד נפגעה מעצם החטיפה. מדובר בנזק חד משמעי, ברור ונתמך בראיות מעבר לכל ספק סביר.תמ"א (ב"ש) 1403/94 פלוני נ' אלמוני, פ"מ תשנ"ו (2) – הנזק הנדרש להוכחה הינו הנזק שייגרם לילד כתוצאה מהחזרתו למקום מגוריו הרגיל, ולא כתוצאה מהעברתו לידי ההורה העותר. שיקולי זהות ההורה המשמורן יישקלו במסגרת הליכי המשמורת ולא במסגרת תביעת ההחזרה.
ע"א 4391/96 רו נ' רו, פ"ד נ (5) 338 – כאשר עיקר הנזק הנטען מתייחס לאם ולא לילד לא מוכחת הגנת הנזק לקטין, אלא במקרים חריגים.
הגנת רצון הילד – גם כאן אין מדובר בשיקולי רצון הילד המוכרים לנו מסכסוכי משמורת. ההגנה מתייחסת לילד בוגר דיו כדי שתשמע דעתו, לסירוב אותנטי קיצוני להחזרה שאינו קשור בזהות ההורה המשמורן, וכמובן, לסירוב אשר תואם את טובת הילד.
הפסיקה הישראלית שללה עד כה שימוש בהגנה זו, פרט למקרה אחד ויחיד:
תמ"א (ת"א) 2637/91 לוקאץ' נ' לוקאץ' (לא פורסם) – במקרה זה התקבלה ההגנה לפי סעיף 13 לאמנה וזאת בשל הוכחת הנזק לקטין, אישיותה הבעייתית של האם והתנגדותו של הקטין לאימו.
בית המשפט המוסמך לדון בתביעות לפי חוק אמנת האג הוא בית המשפט לענייני משפחה. בשל הצורך לפעול בעניינים אלה במהירות וביעילות חוק האמנה מגביל את משך ההליכים בבירור בקשה להחזרת קטין לתקופה של 42 יום בלבד. לצורך מימוש דרישה זו של החוק הותקנו תקנות ספציפיות הכלולות בתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 (פרק כ"ב 1) הכוללות מועדים קצרים ביותר לביצוע העניינים הפרוצדוראליים הדרושים לבירור התביעה להחזרת קטינים חטופים, וכן סמכויות מיוחדות המוענקות לשופט לנהל הליכים מקוצרים כדי לברור התביעה במועד. תקנות סדר הדין האזרחי הרגילות תחולנה רק במקרים שאין בתקנות הספציפיות הסדר מיוחד.
התובע הגיע לקבל החזקה בילדים, כאמור בהחלטת בית המשפט, אלא שהילדים לא התייצבו. לפיכך, פנה לבית המשפט הגבוה במחוז ביוט לקבלת צו משמורת זמני על הילדים. בית המשפט נעתר לבקשתו ונתן בידו צו זמני. מספר ימים מאוחר יותר, התנהל דיון שנקבע טרם עזיבתה של הנתבעת. הנתבעת לא נכחה בדיון ובית המשפט העניק את המשמורת בילדים לידי התובע עד להחלטה אחרת ושלל את זכויות הביקור של הנתבעת עד להחלטה בבקשה שתגיש. כמו כן העביר בית המשפט את העניין ליחידת חטיפת ילדים של משרד פרקליט מחוז ביוט ומחוז לוס אנג'לס. התובע פתח תיק לעניין חטיפת הילדים ביחידה במחוז ביוט וכן הגיש התובע בקשה לסיוע בהתאם לאמנת האג בעניין חטיפת ילדים. או אז הגיש התובע תביעה בישראל.
כבוד השופט שוחט, מבית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב, פסק בעניינינו:
• אין מחלוקת כי מקום המגורים הרגיל של הילדים היה במדינת קליפורניה, במחוז ביוט, שבארה"ב. התובע הורחק מהבית בעקבות אותה מריבה שפרצה בין בני הזוג וכאשר נודע לו שהנתבעת עזבה את העיירה פרדייס, פנה בתביעה לביהמ"ש הגבוה במחוז ביוט, להתרת נישואין ולקבלת המשמורת בילדים לידיו.
• השאלה המרכזית בתיק שלפנינו היא האם הייתה לתובע "זכות משמורת" כאמור באמנת האג, ואם כן, האם הופרה זכות זו על ידי האישה.
• על פי הפסיקה יש לפרש את המונח "זכויות משמורת" בהרחבה כך שיחול על כל מקרה בו יש צורך בהסכמת אחד ההורים להוצאת ילדים מארץ אחת לארץ אחרת.
• הפסיקה בעניין זכויות ביקור גורסת כי אין בהפרת זכויות ביקור בלבד כדי להוות "הרחקה שלא כדין" המקנה זכות להחזרה מיידית של הילדים לפי לאמנת האג.
• לפי סעיף 12 באמנת האג, יש להורות על החזרת הילדים לארה"ב, שם היה מקום מגוריהם הרגיל, שם גם התנהלו ההליכים בשאלת המשמורת. הרציונל שבבסיס סעיף זה הינו ההשקפה כי טובת הילד מחייבת שההכרעה בזכויותיו תעשה במקום מגוריו הרגיל ולא תהא מושפעת מפעולות חטיפה. שם יוכלו הורי הילד לפרוש את טענותיהם בתנאים שווים ושם גם תתקבל ההכרעה.
• כב' הש' שוחט הגביל את החלטתו במספר תנאים: הילדים יהיו בהחזקתה הבלעדית של האם, עד להחלטה אחרת של בית המשפט בארה"ב; הסדרי ביקור בין התובע לילדיו לא יתקיימו אלא בצו של בית המשפט המוסמך בארה"ב; התובע ישכור לנתבעת ולילדיהם דירה בלוס אנג'לס וישא בהוצאותיהם עד להכרעה בעניינם; התובע לא ייכנס לדירת המגורים של הנתבעת וילדיהם; התובע יפקיד סכום כסף בידי בא כוחה של הנתבעת להבטחת כלכלת האישה והילדים ועוד.
עוד נציין כי על פסק הדין הנ"ל הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי. ערעור אשר נדחה.
כב' השופטת צפת מבית המשפט ברמת-גן פסקה כי:
נסיבות המקרה נופלות לגדר סעיף 4 לאמנה: "האמנה תחול על כל ילד אשר מקום מגוריו הרגיל היה במדינה מתקשרת סמוך לפני כל הפרה של זכויות משמורת או ביקור…", שכן לאור הסמיכות בין הגירת האם והקטינים לישראל לטענת ההפרה של זכויות הביקור – יש להחיל את האמנה על המקרה. מהות ההליכים במקרה זה, של זכויות ביקור, יהיו אותם הליכים הנהוגים במקרים של חטיפת ילדים, בשינויים המחויבים, כלומר – תנאים פרוצדוראליים מקלים, תביעה במסלול מהיר והקלה בסדרי דין וראיות, כל עוד הללו עולים בקנה אחד עם טובת הקטין. האב רשאי להגיש תביעה, במסלול מהיר, לבית המשפט, ויזכה כאמור להקלות פרוצדורליות וראייתיות. יש לציין כי בהמשך ההליך ייבחן בית המשפט את טובת הקטין ואת פסק הדין הזר שניתן. הבקשה לדחיית העתירה על הסף נדחתה.