גירושין כללי

גירושין – כללי
גירושין במדינת ישראל, בין שני יהודים, ייעשו על פי הדין הדתי – כלומר, על פי דין תורה. על הבעל לתת לאשתו גט פיטורין, המכונה גם ספר כריתות, ועל האישה לקבלו. בספר הכריתות יש להקפיד לפרט את שמות הצדדים, מקום מגוריהם, מועד מתן הגט. העדר דיוק בפרטים אלה עלול לפסול את הגט כולו.
גירושין חייבים להיערך בדרך שקבעה התורה עפ"י מסורת חכמים, אחרת עלול לצאת גט פסול. לגט פסול עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת- כך, מצב שבו האישה סבורה שהגירושין בינה לבין בן-זוגה תקפים, אלא שמאחר והגט נמצא פסול (ולא עמד בדרישות מסורת חכמים) עודנה אשת איש. היה ואותה אישה תינשא בשנית, יהיו ילדיה ממזרים. בשל חשיבות הנושא, נקבע בתקופת הגמרא שרק חכם מומחה בסידור גיטין, יהיה אחראי על סידורי גיטין. עד היום, רק דיין מומחה רשאי לעסוק בסידור גט. גט שסידרו הדיוטות, יהא פסול, וכך אף גט שסידר חכם – במידה ואינו מוסמך לעסוק בסידורי גיטין באופן מפורש.
מהות הגט
גט מורכב מארבעה חלקים:
א. אמירה מפורשת שהבעל גירש את אשתו.
ב. אמירה מפורשת שהבעל כורת את הקשר שבינו לבינה.
ג. אמירה מפורשת של שם האישה, ולפי הרמב"ם – גם אמירה מפורשת של שם הבעל.
ד. שלא יהא צורך לעשות פעולה נוספת לאחר כתיבת הגט, מלבד מתן הגט לאישה.
עיקר הגירושין
בסידור הגט, יש להקפיד על הדברים הבאים:
א. שהבעל יגרש את האישה מרצון.
ב. קיומו של כתב.
ג. שהבעל או שלוח של הבעל ייתן את הגט בידי האישה או שליחה.
ד. מתן הגט ייערך בפני עדים.
ה. מתן גט לשם גירושין, להבדיל ממתן שטר חוב אחר כלשהו.
ו. על האישה לקבל את הגט מרצונה החופשי – תקנה זו תוקנה על ידי רבנו גרשום, אשר מאז החרם שהטיל, חל איסור לגרש אישה בעל כורחה.
  כפייה לגירושין
כאשר מדובר בנישואין אסורים, כך למשל – נישואי כהן לגרושה, כופים על הבעל ליתן גט לאישתו. ישנם מקרים, בהם הדרישה לגירוש מגיעה מצד האישה, כך למשל כאשר הבעל חולה במחלה מסוכנת ומדבקת("מוכה שחין וצרעת") והאישה מבקשת להתגרש, עדיין חובה ברצון הבעל לגרש את אשתו. לפיכך, יכולה האישה לפנות לבית הדין בבקשה לפסק דין שיחייב את הבעל במתן גט. נציין, כי גט אשר ניתן שלא מרצון הבעל עשוי להיחשב כ"גט מעושה", שבמרבית המקרים יהיה גט פסול, וכתוצאה מכך תיחשב האישה כמי שעודנה נשואה. קיימים מקרים בהם "גט מעושה" לא ייפסל- כך למשל בנישואין אסורים או במקרים בהם יש חיוב מפורש על הבעל לגרש את אשתו, היינו כפייה מפורשת לגירושין.
מעוניינים בייעוץ משפטי?
השאירו פרטים ונציג יחזור אליכם בהקדם!
עקבו אחרינו בפייסבוק
תוכן עניינים
דילוג לתוכן